Veelgestelde vragen
Wie worden de bewoners van Startblok Kop Zuidas?
Startblok Kop Zuidas is een gloednieuw woongebouw voor 120 jongeren tussen de 18 en 28 jaar oud. De helft wordt toegewezen aan jonge statushouders. Dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning.
Wat is een Startblok?
In een startblok vormen de bewoners een hechte community, zodat iedereen kan bouwen aan zijn toekomst en een goede start in Amsterdam. Een startblok is dus meer dan alleen wonen. Hier werk je samen aan je toekomst. Daarom zetten we extra in op het gebied van community en faciliteren we verschillende plekken in het gebouw voor ontmoeting.
We vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig en thuis voelt. Jouw initiatief en inbreng staan voorop. Zo staat je deur open voor je buren en ben je nieuwsgierig om elkaar te ontmoeten. Ook inspireer je met jouw ideeën, levenservaring en kennis jouw buren en andersom. Zo bouw je samen aan een community waarin je elkaar vooruit helpt.
Is dit het eerste Startblok?
Nee, zeker niet! In 2016 opende Startblok Riekerhaven haar deuren voor 565 jongeren. Hier gingen voor het eerst op zo’n grote schaal jongeren uit Nederland en jonge statushouders samenwonen volgens het startblok-concept. In 2019 volgde Startblok Elzenhagen met 540 woningen. Daarna Startblok Wormerveerstraat (96 woningen) en recent Startblok Zeeburg (250 woningen). Inmiddels heeft het Startblok-concept nationale en internationale bekendheid gekregen en is het in 2019 erkend door World Habitat (VN). Elk Startblok is uniek door de verschillende bewoners, locaties en samenwerkingspartners.
Wat is een statushouder?
Een statushouder is een vluchteling die een verblijfsvergunning heeft gekregen en door het COA een gemeente toegewezen heeft gekregen om te gaan wonen.
Krijgen de statushouders begeleiding als ze in Amsterdam komen wonen?
Een statushouder is inburgeringsplichtig. De gemeente biedt na huisvesting verschillende vormen van begeleiding en bekijkt wat iemand nodig heeft om zo snel mogelijk te integreren in de Amsterdamse samenleving. Zo volgen statushouders een taal- en orientatieprogramma, waarin ze de Nederlandse taal leren en maken ze kennis met de Nederlandse cultuur en samenleving. Verder kijken de gemeente of een statushouder op weg kan worden geholpen met een opleiding of het opdoen van werkervaring. Door dit tegelijk naast het leren van de taal te doen, bouwen statushouders sneller een netwerk op, leren zij de taal sneller en bouwen ze sneller een leven op in Amsterdam.
Wie besluit welke statushouders in Startblok Kop Zuidas komen wonen?
Lieven de Key heeft geen invloed op welke statushouders in Startblok Kop Zuidas komen wonen. Het Centraalorgaan Opvang Asielzoekers (COA) besluit eerst welke statushouders klaar zijn om uit het asielzoekerscentrum te verhuizen en naar welke gemeente zij gaan. De Gemeente Amsterdam besluit daarna wie op welke plek gaat wonen in Amsterdam.
Elke gemeente in Nederland moet een percentage statushouders uit het AZC een woonplek geven. Hoe groter de stad, hoe meer statushouders. Amsterdam is een grote stad, maar heeft weinig woonplekken. Omdat het een flinke uitdaging is om voor alle statushouders een woonplek te vinden, heeft het College van Bestuur en Wethouders besloten, dat bewoners hun woonruimte niet zelf mogen kiezen.
Het gebouw & de woning
Hoe groot zijn de woningen?
Alle woningen in Startblok Kop Zuidas zijn zelfstandige studio’s. Deze variëren in grootte van 20 tot 27 m2. Je hebt je eigen badkamer en keuken.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een woning?
Voor deze woning gelden de algemene voorwaarden voor een jongerencontract. Kijk op de website van WoningNet voor meer informatie over dit type contract en de voorwaarden.
Wanneer zijn de woningen klaar?
De bouw is nu in volle gang, naar verwachting worden de woningen halverwege 2023 opgeleverd.
Wat is mijn huurprijs?
De huurprijs is €452,20 per maand, exclusief servicekosten (prijspeil 2023). De servicekosten zijn ongeveer €150,- per maand. Let op, dit is een schatting. De definitieve servicekosten kunnen hoger of lager uitvallen.
Kan ik huurtoeslag aanvragen?
Ja, voor deze woningen is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Kijk op de website van de belastingdienst of je hiervoor in aanmerking komt.
Sluit ik zelf een internet- en TV-abonnement af?
Nee, dit zit inbegrepen in de huurprijs. Hiervoor betaal je via de servicekosten.
Ligt er al een vloer in de woning?
Nee, je zult zelf een vloer, inclusief ondervloer moeten leggen. Als je definitief een woning krijgt, ontvang je van ons uitgebreide informatie over de voorbereidingen die je moet treffen. Daarin staat ook aan welke eisen de vloer en ondervloer moet voldoen.
Moet de woning worden geschilderd?
Ja, de woningen worden behangklaar opgeleverd. Wij adviseren dat je de woning ofwel behangt of verft met een daarvoor geschikte primer ter voorbereiding.
Welke gezamenlijke voorzieningen zijn er?
In Startblok Kop Zuidas is maar liefst 300m2 ruimte voor ontmoeting. Verdeeld over 7 verschillende ruimtes vind je hier de volgende voorzieningen:
- Gemeenschappelijke wasruimte
- Werk –en studieplekken
- Sportruimtes
- Filmruimte
- Spelruimte
- Twee gezamenlijke dakterassen
- Inpandige fietsenstallingen
Aanmelden & selectie
Hoe kom ik in aanmerking voor een woning?
De woningen worden toegewezen op basis van motivatie. Na de advertentie op WoningNet nodigen wij een deel van de kandidaten uit voor een selectiedag. Tijdens deze selectiedag laten we jou alles van het concept, het complex en de woning zien en voeren we een selectiegesprek. Ben jij enthousiast en zijn wij dat ook? Dan bieden we jou één van de woningen aan in het complex.
Kan ik een voorkeur opgeven voor een woning?
Nee, wij bieden jou een willekeurige woning aan, hier kun je verder geen voorkeur in aangeven.
Kan ik mij al aanmelden?
Ja, je kunt je nu direct aanmelden en inschrijven voor de informatiebijeenkomst op 13 mei.